15 Nisan 2012 Pazar

Eski Agora (Arxaia Agora)

Eski Agora(Arxaia Agora)

  Agora Roma Selanik’inin kalbinde, yaklaşık yirmi dönümlük bir yerde bulunuyordu ve üç yüzyıl boyunca M.S. 1. yüzyıldan M.S. 4. yüzyılın sonuna kadar şehir yönetiminin merkezi olmuştur. Agora’daki yapılar dikdörtgen şeklinde boyu 146m ve eni 97m mermer döşemeli bir meydanın etrafına inşaa edilmişti.Meydanın üç tarafında, doğu, güney ve batı korintiakos ritminde iki sıra sütun bulunuyordu. Meydanın kuzey kısmı, günümüze kadar korunmuş olsa da, boş bırakılmıştı yani agora bir Π şeklindeydi.

     Agoranın doğu kısmında kütüphane, darphane ve kayıt binaları bulunuyordu. Ayrıca çift kullanımlı bir tiyatro bulunuyordu. Tiyatro, aynı zamanda Selanik şehrinin toplantılarının yapıldığı meclis ve sanatsal faaliyetler için kullanılan yer idi. Güney kısmında bir depo bulunuyordu. Batı tarafında ise bazililkalar ve mahkeme binaları bulunuyordu.
   
     Günümüze bu önemli yapıt ilk haliyle korunmuyor fakat birçok kalıntılarını Olimbou, Filippou, Makedonikis Aminis ve Agnostou Stratiotou sokaklarının kesiştiği noktada bulmak mümkün. Bu bölgeye özen gösterilmiş ve turistik hale getirilmiştir.

Selanik'teki eski Agora büyük, gösterişli ve hayat dolu bir yerdi. Roma İmparatorluğun’da hizmet binaları, sosyal yaşamın her alanı ve şehir sakinleri tarafından insanlarla doluyordu. Şehrin bu bölgesi geliştirilmiş, arkeolojik kalıntılar değerlendirilmiş ve ziyaretlere açılmıştır. Bugün, agoranın iki kısmı restore edilmiştir ve kültürel faaliyetler için kullanılmaktadır ( Gizli Pasaj olarak bilinen güney kısmındaki yeraltı bölümü). 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder