15 Nisan 2012 Pazar

Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik Arkeoloji Müzesi

    Selanik Arkeoloji Müzesi Stratou, Üç Eylül ve Manoli Andronikou caddelerinin kesiştiği kavşakta bulunmaktadır. 1962 yılında hizmete girmiştir ve binanın mimari planı mimar Patroklo Karantino tarafından yapılmıştır. Bu yapı Yunan modern mimari akımının bir parçası kabul edilerek koruma altına alınmasına karar verilmiştir. Uzun çalışmalar ve kökten değişikliklerin ardından, müzenin gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde 2006 yılında hazır hale getirilmiştir. Müzenin yerleşme yerleri genişletilmiştir, depolama yerleri, bakım koruma ve yönetim yeniden yapılandırılmış, eski kalıntılar günümüzün yeni müze anlayışına ve bakış açısına uygun olarak tasarlanıp yeniden sergilenmesi sağlanmıştır. Müze günümüzde sürekli ve kalıcı sergi salonunun dışında, dönemsel, geçici sergilere ev sahipliği yapmakta, çok yanlı yada katlı salonları bünyesinde barındırmakta, dönem dönem eğitim programları düzenlemektedir.

    Selanik arkeoloji müzesinde Selanik ve Selanik çevresinde yapılan kazılarda elde edilen tarihi eserler sergilenmektedir. Müzede sergilenen bulgular bizlere Makedonya kültürünü tarih öncesi çağlardan antik çağa kadar olan bölümünü sunmaktadır.  Müzede sergilenen sergiler altı ayrı kategoride toplanmakta olup şu karekteristik özelliklere sahiptir. «Tarih öncesi Makedonya», «Şehirlerin doğuşuna doğru», «Makedonya, yedinci yüzyıldan yani İsa’dan sonraki dönemden antik çağa kadar», «Selanik,  Makedonyanın Merkezi», «Makedonların altınları», «Alan, Ev, Bahçe ve yerleşim». Müzede dönemsel dönemlerde büyük sergilere ve aynı zamanda iki ile beş arası küçük sergiler ev sahipliği yapabilmektedir. Müzenin falliyetleri arasında eğitim programları, atölye çalışmaları, bilimsel konferanslar, seminerler, konuşmalar ve eğlence gösterileri vardır. 

            Arkeoloji müzesi,Çimiski caddesi üzerinde,fuar alanın aşağısında bulunmaktadır.Fuar alanında denize doğru aşağıya yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder